כספים
המציאות הלא צפויה כמו מלחמה, קורונה או תרחישים משפחתים שונים יוצרים מצבים שבהם אזרחים זקוקים לסכומי כסף גבוהים באופן מידי. במצבים האלו כל אדם בוחן את מקורות ההכנסה, את ההון ואת הנדל”ן שלו כדי למצוא פתרונות מהירים להשגת כספים שנחוצים לו. לעיתים הצורך נובע ממצב רפואי המצריך טיפולים, רכישת תרופות, ניתוחים ועוד אשר העלות שלהם היא גבוהה מאד. לעיתים מדובר בצורך להעביר סיוע כספי לילדים עבור לימודים, רכישת רכב, עזרה בהגעה לסך ההון העצמי הדרוש לילדים עבור רכישת דירת מגורים ועוד.
אחת האפשרויות לקבלה מהירה של כספים היא באמצעות משכנתא שהיא על נכס קיים. כאשר שואלים מה זה משכנתא הפוכה, יש לכך הסברים מקיפים. בשלב ראשון חשוב להבין שמדובר בהלוואה הקשורה לנכס הקיים אשר רשום על שמו של הבעלים ולא מדובר בקנייה של נכס נוסף. מהותה של ההלוואה היא קבלת כספים מהבנק אשר רוכש לכאורה חלק מהנכס הזה ולכן הוא משלם לבעליו סכום כספי מסוים עבורו. כך האזרחים יכולים לבצע את המשימות שהן חשובות בעיניהם תוך פרק זמן קצר, כמו תשלום עבור טיפולים רפואיים, מתן עזרה לילדים, קניית רכב ועוד.
אופן הביצוע של משכנתא הפוכה בפועל
לצורך קבלת משכנתא הפוכה פונים בעלי הנכס לבנק, מגישים בקשה ולביתם מגיע שמאי אשר מעריך את ערך הנכס על פי מחירי השוק. לפי הקריטריונים של הבנק הקשורים למצב הנכס ולגיל של מקבלי ההלוואה, מציע הבנק סכום מסוים כהלוואת משכנתא הפוכה. הלקוחות מקבלים מידע מדויק לגבי גובה העמלות הריביות והתנאים הנלווים כדי שיגבשו חשיבה אם הם מעוניינים לבצע מהלך זה או לא.
רישום הערת אזהרה על הנכס
במשכנתא הפוכה בעלי הנכס נשארים לגור בנכס שלהם עד יומם האחרון. אם מדובר לדוגמה בבני זוג, לאחר שהראשון מבניהם הולך לעולמו, בן הזוג השני נותר לגור בדירה עד יומו האחרון. כדי שלבנק תהיה בטוחה מתבצע רישום של הערת אזהרה בלשכת המקרקעין המחוזית על כך שחלק מהנכס הספציפי שייך לבנק וזאת כדי שלא יוצר מצב שבעלי הנכס ימכרו אותו בעוד לא כולו שייך להם.
אופן ההחזר של משכנתא הפוכה
יש כמה דרכים לגבי החזרת כספים עבור משכנתא הפוכה. האחת היא תשלום חודשי של הריבית בלבד, והשנייה היא תשלום חודשי של הקרן והריבית. הדרך השלישית היא לא לשלם כלל תשלומים חודשיים. בכל אחת מהדרכים האלו ההתחשבנות הסופית מתבצעת רק לאחר מותו של בעל הנכס.
לאחר שבעל הנכס הולך לעולמו, הבנק מוכר את הנכס ומחזיר לעצמו את ההלוואה כולל הריביות והעמלות. את היתרה של הכספים ממכירת הנכס מעביר הבנק ליורשים שפרטיהם נרשמו בהסכם ההלוואה על פי החלוקה שנקבעה מראש.
היורשים יכולים מראש לבקש מהבנק שלא למכור את הנכס והם אלו שמשלמים את סך ההלוואה והעלויות הנלוות וכך הנכס נותר ברשותם.