כמה אנחנו שומרים על ההורים המבוגרים שלנו, ועל סבא וסבתא הזקנים. הם כל כך עדינים ורגישים, עד שכל מכה קטנה הופכת לסרט של ממש. אם חלילה אחד מהם צריך לעבור ניתוח מסיבות כאלו ואחרות, רמות החרדה שלנו נוסקות לשחקים ובצדק. שהרי כולם יודעים שככל שמתבגרים, ניתוחים – ובעיקר כאלו הדורשים הרדמה כללית, הופכים למסובכים יותר ומורטי עצבים.
מדובר באתגר כפול; על הכירורג לא רק להבטיח תוצאות, אלא גם את שלום המטופל. ככל שאנחנו מתבגרים ומזדקנים, הגוף שלנו נחלש יותר וכל אירוע לא שגרתי (ניתוח למשל), עלול להפוך לטראומה פיזית.
שלבים בהכנת אדם מבוגר להרדמה כללית
בין אם מדובר על ניתוח החלפת מפרק ירך בגישה קדמית פרוסטטה או כל ניתוח אחר (בעיקר הליכים מסובכים מאוד כמו ניתוח לב), חשוב להכין את האדם המבוגר לקראת הניתוח על הצד הטוב ביותר. לנוחיותכם ועיונכם, אספנו את השלבים העיקריים בהכנת אדם מבוגר לקראת הרדמה:
- לא לוותר על ביקורת – לפני ניתוח, חשוב לבקר במרפאה הטרום הרדמתית הפועלת כיום בכל בית חולים בישראל. מטרת הביקורת הזו היא לגלות בעיות בריאותיות של מועמד לניתוח; סיבה אחת היא להתאים את ההרדמה למצבו, השנייה היא לנסות לשפר את המצב שלו כך שכשיגיע לשולחן הניתוחים, הוא יהיה במצב יציב.
- שיטת ההרדמה – כאמור, כל מטופל מגיע במצב שונה כך שיש לבחור את שיטת ההרדמה המתאימה ביותר לכל אדם, למחלות השונות שפוגעות במערכות חיוניות שונות ומשפיעות אחרת על הגוף. כך, על המרדם להבין מהי שיטת ההרדמה המדויקת עבור החולה.
- מעקב בזמן אמת – גם בזמן הניתוח, המרדים ממשיך לעקוב באופן שוטף על תפקוד הגוף, עם דגש על תהליכים חיוניים; לב, נשימה וכלי דם. על אחת כמה וכמה המעקב הזה קריטי כשהמנותח מבוגר, או יותר נכון בגיל השלישי. הגוף ממילא עייף ומותש, ואפילו חלש יותר, כך שהעירנות למצבו היא קריטית! לאורך התהליך כולו יבצע המרדים בדיקות, יעקוב אחר נתונים, ויפעל בהתאם.
- מעקב לאחר הניתוח – חולים מבוגרים עם מחלות לב ובכלל, זקוקים למעקב צמוד לאחר הניתוח גם אחרי שייצאו מחדר ההתאוששות. הסיבה לכך היא שכאמור, הרדמה כללית עלולה להיות מסוכנת אם לא ניגשים אליה נכון והיא יכולה להשפיע מאוד על האדם. עד כדי כך, שבמחקר שבוצע בצרפת הוכח כי לא פחות מ-40% מהסיבוכים שבתהליך ההרדמה מופיעים דווקא בתקופה מיד לאחר הניתוח עצמו! על כן, יש לעשות הכל בכדי למצוא את הגישה הנכונה והמדויקת ביותר לכל מטופל.
אלו בדיקות יש לבצע לפני הניתוח?
בדרך כלל מומלץ על בדיקות אק”ג, יצירת פרופיל אלקטרוליטי בסיסי הכולל אשלגן, נתן, גלוקוז, כלור ועוד, וכמובן צילום חזה. בהתאם למצבו הרפואי של המטופל, ייתכן שיומלץ גם על בדיקת אקו לב, בדיקת רמת האלבומין בדם, ועוד. יש לציין שבהתבסס על תוצאות הבדיקות, ייתכן שהרופאים יחליטו דווקא לדחות את הניתוח עד שייראו תוצאות מאוזנות יותר בגופו של המטופל.
כעת, כשכל המידע מונח לפניך, ברור שהחשש הוא לגיטימי אך כשהרופאים מומחים ומקצועיים, מקפידים על בדיקות מעמיקות והתאמת ההליך הרפואי למצבך, אין כל סיבה לחשוש. דוקטור הרמן הינו מומחה לניתוחי החלפות מפרקים, השכיחים במיוחד בקרב בני ובנות הגיל השלישי. הפחד מהניתוח לא חייב לשתק אותך, מגיע לך להנות מאיכות חיים גבוהה וללא כאבים. אני מזמין גם אותך לפגישת ייעוץ במהלכה נאתר את מקור הכאב, נצלול אל ההיסטוריה הרפואית שלך ונבין מהו הפתרון הנכון ביותר שיחזיר אותך במהירות לשגרה.