מיום ליום מחמיר משרד הבריאות את נהלי הבידוד ומרחיב את ההנחיות, כשרק אתמול הורה גם לשבים מאיטליה להיכנס לבידוד, והוציא המלצה גורפת לישראלים להימנע מטיסות. מי שלקח את ההוראות ברצינות יתרה הוא גם מ”מ ראש העיר גבעת שמואל, בני סומך, שחזר מהמזרח ובשבוע האחרון שוהה בבידוד בביתו. “ברוך ה’, בשלב זה אין שום סימן להידבקות, אבל חשוב להקפיד על הוראות משרד הבריאות שנועדו להגן עלינו”.
וירוס הקורונה, שהפך בימים אלה לנושא החם והמדובר ביותר במדינה אפילו יותר ממערכת הבחירות שבפתח, הינו וירוס שמועבר מאדם לאדם באמצעות מגע טיפתי, כלומר באמצעות רסיסי רוק או נזלת העוברים בעיטוש או שיעול, ממש כמו נגיפי מחלת השפעת.
כיום עדיין אין חיסון או תרופה לנגיף מלבד מתן טיפול תומך ותרופות לשיכוך כאבים וחום. לכן ישנה חשיבות מרובה ביותר להקפדה על נושא הבידוד, זאת על מנת שלא נמשיך להעביר את הנגיף ונדביק אנשים נוספים בעיקר נשים בהריון ואנשים בעלי מערכת חיסונית חלשה.
ולמה בידוד? כי אם לא נהייה במגע עם אנשים אחרים בסביבתנו, לא נפיץ את המחלה ובסופו של דבר נביא לעצירתה. הדבר לא שונה מהפעולות שאנו נוקטים כאשר מדובר בילד דלקת עיניים מדבקת אותו אנו לא שולחים לגן או כאשר אנו חולים בשפעת ולא מגיעים לעבודה עד חלוף המחלה.
על פי נתונים שפרסם השבוע משרד הבריאות, למעלה מ-1,600 ישראלים נמצאים כעת בבידוד בביתם, ולמעשה רק אחד מהם אובחן בפועל כחולה בוירוס הקורונה, כשמדובר דווקא בישראלי שחזר מביקור קצר של סופ”ש באיטליה, לפני כשבוע.
מי שרובכם מכירים ושוהה גם הוא כעת בביתו בתנאי בידוד הוא מ”מ ראש העיר גבעת שמואל, בני סומך, שחזר מנסיעת עבודה למזרח, עם עצירת ביניים בתאילנד, מה שחייב אותו, על פי הכללים שקבע משרד הבריאות, לכפות על עצמו בידוד ביתי, על אף שאינו מגלה סימני מחלה ומרגיש מצוין.
“חזרתי ביום ראשון בבוקר מבורמה בטיסת מעבר דרך בנגקוק, ולמרות שבורמה היא לא ברשימת המדינות, אני מחמיר עם עצמי ודואג לשלום הציבור ולשלום משפחתי ונשאר בבידוד בבית,” סיפר סומך לכתב מקומונט גבעת שמואל שהתקשר לשאול בשלומו.
“אני מרגיש מצוין ומצבי הבריאותי תקין לחלוטין וללא תסמיני הנגיף. נשאר לי קצת יותר משבוע לחוויה השנויה במחלוקת. אני נאלץ לדחות פגישות המשך לאחרי תקופת הבידוד ונמנע מלהגיע לישיבות בעירייה, אך משתדל לעזור ולקדם יוזמות באמצעים הדיגיטליים.”
על הימים הארוכים בהם נאלץ להסתגר בביתו מספר סומך, “אני נמצא בחדר נפרד ומאובזר במחשב בקצה הבית ועם כל העזרים הבריאותיים כולל מסכה, ג’ל אלכוהולי ומשתדל לאכול אחרי בנפרד מבני משפחתי ומדבר עמם בעיקר באמצעות הטלפון”.
תתבודדו – זה ינצח את הקורונה
על מנת להבין את חשיבות הבידוד, דווקא במקרים שלשבים מחו”ל אין כל סימני הידבקות, כמו במקרה של חבר המועצה בני סומך שוחחנו עם ד”ר שלי שומילוב-קליפר סגנית המנהלת הרפואית של מחוז ירושלים-שפלה במכבי שירותי בריאות.
“בשנת 2002 בזמן התפרצות נגיף הסארס היתה הנחייה להקפיד על בידוד וככל הנראה שמירה על כללים אלה היא זו שסייעה בסופו של דבר לדעיכת המחלה.” מסבירה ד”ר שומילוב-קליפר.
על מה חשוב להקפיד בזמן הבידוד?
“בזמן הבידוד מומלץ להקפיד על מעבר אוויר קבוע, חלונות פתוחים ומיעוט שימוש במזגן בכדי שתהייה תחלופה טובה יותר של האוויר בחדר.”
“חשוב להדגיש כי אדם שנמצא בבידוד אין משמע הדבר כי הוא נושא את הנגיף וכי הבידוד עצמו אינו מעיד על סכנה, אלא מהווה צעד מניעתי, בטיחותי ואחראי הנוגע לשמירה על בריאות המשפחה.
“אמנם לא תמיד נוח ומתאים לקחת פסק זמן שכזה באמצע מירוץ החיים, אולם מכיוון שמדובר כאן במחלה מסכנת חיים זוהי האחריות והחובה שלנו להישמע להנחיות משרד הבריאות ולמנוע את הפצת המחלה.
“ובינינו, אם אנחנו כבר חייבים לשהות בבידוד כדאי להפיק מהשהות בבית את המיטב, לשמור על מצב רוח מרומם, לנצל את הזמן לעשות דברים אותם רצינו לעשות ולא הספקנו ובעיקר לבלות עם המשפחה הקרובה וליהנות!”