Site icon מקומונט גבעת שמואל

חשיפה: סמכויות הוועדה המקומית לתכנון ובניה פקעו; היועמ”ש: “תיבחן את טוהר המידות של חברי ועובדי הוועדה”

בסוף השבוע נחשף בתקשורת שכבר לפני ארבעה חודשים הודיע מינהל התכנון הכפוף למשרד הפנים על פקיעת תוקף הסמכויות העצמאיות שניתנו לועדה המקומית לתכנון ובנייה בגבעת שמואל בראשה עומד ראש העיר יוסי ברודני. עם חשיפתם מסמכים נוספים שהגיעו לידי חדשות מקומונט גבעת שמואל, אנו מגלים שלא רק שהוחלט שלא להמליץ על הארכת סמכויות הוועדה המקומית לתכנון ובנייה בגבעת שמואל, אלא שמנהל אגף ועדות מקומיות במינהל התכנון, אלי פדידה, אף עדכן את ראש העיר יוסי ברודני ואדריכלית העיר רחל ברגל על כל שבמשרדי היועצת המשפטית לממשלה מתנהלת בדיקה לטובת חוות דעת בנושא טוהר המידות של חברי ועובדי הוועדה.

מה התרחש?

ב-14 בספטמבר 2024 פקעו סמכויות הוועדה המקומית בגבעת שמואל כוועדה עצמאית, לאחר תהליך בקרה מקיף שהעלה ליקויים חמורים בתפקודה. בין היתר, דווח על כשלים בניהול, תיעוד לקוי של פרוטוקולים, חוסר כוח אדם במחלקת הפיקוח, ותהליכי רישוי שאינם עומדים בדרישות החוק.

פרויקט בנייה בגבעת שמואל. (לצילום אין קשר לנאמר בכתבה). צילום: מקומונט גבעת שמואל

מכתבי הבקרה שנשלחו על ידי גורמי מקצוע במשרד הפנים ציינו בעיות מערכתיות בתפקוד הוועדה, כאשר השיא היה בהודעה על פקיעת הסמכות. מהותית, המשמעות היא כי הוועדה המקומית איבדה את יכולתה להפעיל סמכויות נרחבות שהיו בידיה, וכי תהליכים רבים ידלגו על הועדה המקומית ויועברו כעת לטיפול הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה.

>> לצפייה במכתב מנהל אגף ועדות מקומיות המורה על פקיעת סמכויות הוועדה המקומית

>> לצפייה בחוות הדעת המלאה של מינהל התיכנון

>> החלטת מנהל האגף שלא להמליץ על הארכת הסמכות העצמאית של הועדה המקומית גבעת שמואל

חשד לטוהר המידות

אחת מהנקודות המשמעותיות ביותר שעלו במכתב היועץ המשפטי לממשלה הייתה בקשה מפורשת לבחון את טוהר המידות של חברי ועובדי הוועדה. “יש צורך לבדוק אם נפל פגם בטוהר המידות בפעולות הוועדה,” צוין במכתב. ההשלכות הפוטנציאליות של בדיקה כזו עשויות להיות מרחיקות לכת, ולהשפיע לא רק על מעמד הוועדה אלא גם על אמון הציבור במערכת התכנון העירונית.

חברי האופוזיציה בגבעת שמואל – גל לנצ’נר, עדי גרוס ומשה מרר, שהיו אלו שחשפו את המסמכים – לא נותרו אדישים להתפתחויות. לדבריהם, פקיעת הסמכויות היא תוצאה של “ניהול כושל ומערכת מושחתת”. חבר המועצה, עדי גרוס, אמר: “זה לא מקרה בודד. מדובר בכשל מערכתי שנמשך שנים. אי אפשר לעמוד מנגד כאשר רואים איך העיר שלנו מאבדת את יכולתה לתכנן ולבנות בהתאם לצרכים האמיתיים של התושבים.”

חברי מועצת העיר קוראים לראש העירייה להתפטר. צילום: דוברות

גם חבר המועצה משה מרר התבטא בנושא: “הדרישה לבחון את טוהר המידות של חברי הוועדה היא לא פחות ממבישה. זה מטיל צל כבד על כל החלטה שהתקבלה בשנים האחרונות. התושבים זכאים לתשובות, ולא לסחבת שמטשטשת את האמת.”

תפקוד לקוי ומחדלים מערכתיים

במהלך הבקרה שנערכה לפני פקיעת הסמכויות, נמצא כי פרויקטים עירוניים התעכבו בשל ליקויים בתהליכי רישוי ובקרה. אי-עמידה בלוחות זמנים, חוסר תיעוד, ותקלות במערכת “רישוי זמין” פגעו בתושבים וביזמים כאחד. בנוסף, חוסר בכוח אדם במחלקת הפיקוח הקשה על אכיפת חוקי הבנייה בעיר.

על פי המסמכים שנחשפו, נעשו ניסיונות לתקן את הליקויים, אך הם לא היו מספקים. התנהלות זו הובילה להחלטה הסופית לבטל את הסמכת הוועדה המקומית כוועדה עצמאית.

יו”ר הועדה המקומית לתכנון ובנייה, ראש העיר יוסי ברודני. צילום: מקומונט גבעת שמואל

השפעות פקיעת הסמכויות

ביטול הסמכת הוועדה המקומית מהווה פגיעה משמעותית ביכולת העיר לנהל את התפתחותה באופן עצמאי. בעוד תושבים ויזמים טוענים לעיכובים באישור תוכניות ובהנפקת היתרי בנייה, עתה נראה שהמעבר לטיפול הוועדה המחוזית צפוי לגרום לעומס נוסף במערכת ולפגיעה נוספת בפרויקטים הקיימים.

“פקיעת הסמכויות והדרישה לבחינת טוהר המידות מדגישים את הצורך ברפורמה משמעותית במערכת התכנון והבנייה בגבעת שמואל. נדרשת מנהיגות אחראית, שקופה ואפקטיבית שתפעל לשיקום האמון הציבורי ולתיקון הליקויים שנחשפו”, אומרי חברי המועצה.

בנוסף, חברי המועצה קוראים להקמת ועדה עצמאית שתחקור את הכשלים לעומק ותספק מענה לתושבים. “עלינו להבטיח שהכישלון הזה לא יחזור על עצמו,” אמר גל לנצ’נר, “העיר שלנו ראויה למערכת תכנון שמתפקדת ביעילות ובשקיפות.”