טיפול שורש, הנקרא גם טיפול אנדודונטי (Endodontic), הוא הליך שמטפל בבעיות בעיסת השן, השכבה הפנימית ביותר של השן. טיפול שורש נועד להציל שן פגועה, להקל על הכאב ולמנוע את התפשטות הזיהום לרקמות שמסביב.

מהו טיפול שורש?
קיימים שלושה סוגים של טיפולי שורש: טיפול שורש פשוט, טיפול שורש מורכב וטיפול שורש חוזר. כל אחד מסוגי טיפולי השורש, מטפלים במקרים של זיהום או דלקת בעיסת השן המכילה עצבים, כלי דם ורקמות חיבור. הגורמים לבעיות בעיסת השן יכולים להיות ריקבון עמוק, פציעה או הליכים דנטליים חוזרים.
הטיפול עצמו נעשה בהרדמה מקומית והוא נטול כאבים. במהלך הטיפול רופא השיניים מסיר את העיסה הנגועה, מנקה את תעלות השורש ולאחר מכן אוטם את החלל בחומר תואם ביולוגי. האיטום נועד למנוע חדירה של חיידקים ולשמור על שלמותה המבנית של השן.
טיפול שורש חיוני לשמירה על השיניים הטבעיות ולמניעת עקירה. הטיפול מסלק את הכאבים ומספק שיקום ארוך טווח לבריאות הפה. כדי להימנע מטיפול שורש צריך לשמור על היגיינת שיניים טובה, כולל צחצוח שיניים לאחר הארוחות, שימוש בחוט דנטלי מדי יום ובדיקות שיניים קבועות.
כמה תעלות ושורשים יש לכול שן?
ברוב המקרים:
- בשיניים הקדמיות (חותכות וניבים): תעלה אחת ושורש אחד
- במלתעות הראשונות: 2 תעלות ו-2 שורשים
- במלתעות שניות: תעלה אחת ושורש אחד, ולפעמים 2 תעלות ושורש אחד
- בטוחנות העליונות: 3 תעלות ו-3 שורשים, ולפעמים 4 תעלות
על 3 סוגי טיפולי השורש
טיפול שורש פשוט: מבוצע לרוב במקרים שבהם הטיפול הדנטלי הקודם לא פתר את הבעיה באופן מוחלט. הטיפול כרוך בהסרת חומר המילוי הקודם, ניקוי יסודי של מערכת תעלות השורש ואטימת החלל.
טיפול שורש מורכב: מבוצע במקרים שבהם האנטומיה של מערכת תעלות שורש השן היא מורכבת ומאתגרת. ההליך עצמו כרוך לרוב בשימוש בטכנולוגיות מתקדמות שמבטיחות ניקוי וחיטוי יסודיים של תעלות השורש.
טיפול שורש חוזר: מבוצע כשטיפול השורש הקודם לא הצליח לטפל בבעיה ביעילות. זה עלול לקרות בעקבות זיהום מתמשך, נוכחות של תעלות נוספות או ריפוי לא שלם. הטיפול החוזר במערכת תעלות השורש מסיר כל חומר מילוי קיים ומטפל מחדש בבעיה הבסיסית.
האם אתם צריכים לעבור טיפול שורש?
אם יש לכם שן נגועה בזיהום, ייתכן שתצטרכו לעבור טיפול שורש לניקוי הזיהום. לפעמים, יתכן שיש לכם שן נגועה ללא תסמינים, אבל כשיש תסמינים, אלה עשויים לכלול:
- כאבי שיניים שלא עוברים: בעיות שונות יכולות לגרום לכאבי שיניים אבל כאב בעומק השן או כאב שמתפשט ללסת, לפנים או לשיניים אחרות עשוי להעיד על זיהום בשן שיטופל בטיפול שורש.
- לחץ על השן גורם לכאב: אם השן כואבת כשנוגעים בה או כשאוכלים, לפעמים זה סימן למשהו שפגע בעצבים שבעיסת השן.
- רגישות שיניים לשינויי טמפרטורות: רגישות לטמפרטורות חמות או קרות שנמשכת גם לאחר טיפול השיניים שקיבלתם.
- נפיחות ורגישות בחניכיים הסמוכות לשן: עשויות להיות סימן לשן נגועה שיצרה דלקת בחניכיים.
- פצעונים על החניכיים: הופעת פצעונים מתמשכים או חוזרים על החניכיים.
- לסת נפוחה: אם הלסת התנפחה יתכן שהסיבה היא מוגלה שלא מתנקזת מהשן הנגועה.
- שינוי בגוון השן: זיהום בעיסת השן יכול למנוע את זרימת הדם התקינה לשן, מה שיגרום בסופו של דבר להתכהות השן.
- שן רופפת: מוגלה בעיסת השן הנגועה עלולה לרכך את העצמות התומכת בשן, מה שיגרום לתחושה של שן רופפת.
תסמינים אלה, המעידים בדרך כלל על זיהום או על דלקת בעיסת השן, דורשים פנייה מידית לרופא השיניים שיוכל לאבחן אם אתם זקוקים לטיפול שורש ובכול מקרה, לטפל בבעיה הדנטלית שלכם.