מליאת הכנסת אישרה בקריאה שניה ושלישית את הצעת חוק התקנת מצלמות לשם הגנה על פעוטות במעונות יום לפעוטות (תיקון), התשפ”ה–2024 של חברי הכנסת אופיר כץ, רון כץ ויוסף עטאונה כש-23 חברי הכנסת שנכחו במליאה תמכו בהצעה, אל מול מתנגד אחד.
בהתאם לחוק החדש, מוצע להסמיך מפעיל מעון יום לפעוטות, למעט מעון יום שיקומי, לאפשר באופן יזום להורי הפעוטות לצפות בצילומים ממצלמות המותקנות במעון לפי חוק התקנת מצלמות לשם הגנה על פעוטות במעונות יום לפעוטות, התשע”ט–2018.
מפעיל מעון רשאי לאפשר דרך צפייה אחת מבין הבאות: צפייה מקוונת בזמן אמת לכל הורה, באמצעות מכשיר שאושר מראש (טלפון, מחשב וכיו”ב). לחילופין, צפייה מעת לעת על ידי ההורים או נציגות הורים שהוסכמה על ידי כלל הורי הפעוטות במעון. צפייה עיתית יכולה להתבצע בשטח המעון בתדירות שלא תעלה על אחת לשבוע, או בצפייה באופן מקוון אחת לחודש לפרק זמן של עד 48 שעות.
כדי לאפשר צפייה כאמור להורים, על המפעיל לעמוד במספר תנאים, ובכלל זה, יידוע ההורים, העובדים והמועמדים לעבודה במעון על כוונתו להפעיל את הצפייה, ואם הסתיים מועד הרישום למעון – לקבל את הסכמת כלל הורי פעוטות המעון; להציב במעון שילוט על הפעלת הצפייה וליידע גם את נותני השירותים הקבועים במעון.
לעניין צפייה מקוונת, על המפעיל לדאוג לקיומם של מנגנונים נאותים לאבטחת מידע ולהגנת הסייבר של המצלמות ולהגיש לממונה אישור שנתי שהמערכת עומדת בדרישות האבטחה והסייבר. עוד מוצע לקבוע איסורים על הורים, כמו איסור העתקת צילומים או מתן אפשרות לאחר לצפות בהם, שהפרתם תהווה עבירה פלילית ועוולה אזרחית לפי חוק הגנת הפרטיות.
בדברי ההסבר להצעה נכתב: “הצעת החוק נועדה לחזק את ההגנה על שלומם של פעוטות השוהים במעון יום לפעוטות מפני פגיעה בהם באמצעות הוספת שתי דרכים לצפייה במצלמות המותקנות במעונות יום לפי חוק התקנת מצלמות לשם הגנה על פעוטות במעונות יום לפעוטות”.
ח”כ אופיר כץ, מיוזמי החוק, אמר: “אני נרגש מהמעמד, הדאגה לביטחון הילדים שלנו בוערת בי. אני יודע שיש קול זעקה שלא שומעים אותו והתפקיד שלי הוא להשמיע אותו. היום זהו צעד תקדימי למיגור תופעת ההתעללות בפעוטות. במהלך השנים הבנתי שהבעיה הגדולה היא שאין גישה מספיקה לראיות ותיקים נסגרים כי אין אפשרות לברר את האמת. הצעת החוק היא וולונטרית לחלוטין וההחלטה על בחירת מסלול המצלמות נתונה למנהלת המעון”.
ח”כ רון כץ הוסיף: “היום אנחנו עושים דבר ענק למען ילדי מדינת ישראל. אחת הנקודות הכי קשות באירועים הקשים שקורים בגיל הרך זה שאין מספיק ראיות. מדובר בילדים קטנים שלא יודעים לדבר ואז יש חשש להתעללות ולא באמת יודעים מה קורה. זה יוצר עוול כפול – כלפי הילדים וההורים וגם כלפי נשות הצוות שלעיתים מואשמות סתם. הצעת החוק הזו תעשה סדר בדבר הזה”.