בכל מה שנוגע לטכנולוגיות החדישות והמתקדמות ביותר במסכי טלוויזיה כיום, שני השמות הלוהטים ביותר הם ללא ספק QLED ומסכי OLED, שתי טכנולוגיות של מסכי טלוויזיה אשר נמצאים בחוד החנית מבחינת איכויות ויכולות שידור. אם גם אתם בדקתם לאחרונה לגבי רכישת טלוויזיה חדשה ומשוכללת, ודאי נתקלתם בחנויות ובאתרים בשני המונחים הדומים והקשורים הללו – המדריך הבא יעשה סדר בדברים וינסה לתת מענה לשאלה איזו טכנולוגיה מציעה את השילוב הטוב יותר של איכות-עלות-יכולות.
כאשר שני מונחים הנשמעים דומה וגם עוסקים באותו תחום בדיוק נזרקים לאוויר כל הזמן, הבלבול הוא תוצאה בלתי נמנעת עבור צרכנים ומשתמשים רבים. מדובר על שתי טכנולוגיות של פאנלים לטלוויזיות, כל אחת פועלת באופן שונה וכל אחת מציעה יתרונות רבים וחסרונות מסוימים, לצד תג מחיר יחסית גבוה לאור החדשנות של השיטות. בואו נצלול לעומקם של דברים בהסבר על טלוויזיות QLED לעומת טלוויזיות OLED.
הטכנולוגיה מאחורי מסכי QLED
טכנולוגיית מסכי טלוויזיה QLED היא שדרוג של טכנולוגיית ה-LCD אשר משמשת ברוב שוק הטלוויזיות בשנים האחרונות. משמעות השם QLED היא מסך LED בטכנולוגיית קוואנטום דוט, זהו למעשה מסך LCD שאליו מוסיפים עוד שכבה מיוחדת המאפשרת הצגת צבעים עשירים ורבים יותר וגם הגעה לבהירות גבוהה מאוד שאין באף טכנולוגיית מסכים אחרת. בדומה למסכי LCD אחרים, יש מקור אור אחורי המקרין כלפי שכבות המסך, מה שמאיר את הפיקסלים השונים ומספק את התמונה שאתם רואים (זה מרכיב ה-LED במונח QLED), נקודות הקוואנטום המיוחדות הן שמייצרות את עושר ואיכות הצבעים של מסכים אלו.
יצרניות שונות משתמשות בטכנולוגיית QLED, אך הלכה למעשה השחקנית המובילה בטכנולוגיה זו ואשר הכי מקושרת אליה היא סמסונג, יצרנית הטלוויזיות המובילה והגדולה ביותר בעולם. סמסונג השקיעה המון במחקר ופיתוח של מסכי QLED והביאה את הטכנולוגיה לרמה מעולה וגבוהה ביותר של צבעים, בהירות ואיכות צפייה כוללת במגוון יישומים ותנאים.
הטכנולוגיה של טלוויזיות OLED
בעוד שמסכי QLED הם מסכי LCD חדשניים ומשודרגים, טכנולוגיית OLED היא כבר משהו חדש לגמרי בתחום המסכים. המשמעות של OLED היא מסכי LED אורגני, כאשר יש במסכים אלו פאנל מיוחד ומבוסס פחמן בין שני מוליכים, הפאנל הזה פולט בעצמו אור כאשר מוזרם אליו מתח חשמלי, בהתאם לצבע שאמור להיות מוצג. בגלל שהפיקסלים במסך הם אלו שמפיקים את האור ולא מקור אור אחורי כמו במסכי LCD, כל פיקסל יכול למעשה להיות כבוי לגמרי ולכן מסכים אלו מציגים שחורים אמיתיים ואיכותיים ביותר, ללא זליגות אור שלעיתים יש בהצגת שחורים במסכים אחרים. טכנולוגיית OLED כוללת פחות שכבות בפאנל, מה שמאפשר ליצור מסכים מאוד דקים.
נקודות חשובות להבנה ומחשבה לגבי מסכי QLED ו-OLED
- מסכי OLED מספקים איכות צפייה מעולה ועשירה במיוחד, עם זוויות צפייה גדולות ובאופן כללי חוויה מיוחדת של צפייה בתכני וידאו. אך בגלל הטכנולוגיה עצמה, הם לא יכולים להגיע לרמת בהירות גבוהה מאוד. כאשר מסכי QLED של סמסונג מציגים את הבהירות הגבוהה ביותר בתעשייה – נקודה המסייעת לאיכות התמונה במצבים בהם החדר מאוד מואר, מה שקורה הרבה בישראל השמשית.
- לצד האיכויות הרבות של מסכי OLED, בגלל מהות הטכנולוגיה יש סיכום ממשי לצריבה של המסך, כאשר בתמונה המוצגת יש מרכיב קבוע שלא זז ולא משתנה לאורך זמן – כמו תוצאה במשחק ספורט, לוגו של ערוץ וכיוצא באלו. המצב משופר לעומת העבר, אך הסיכון בהחלט קיים ויכולה להתרחש צריבה גם במסכים היקרים ביותר. במסכי QLED לעומת זאת אין כל סיכון לצריבת פיקסלים על המסך, אפילו אם התמונה כוללת לוגו או מרכיב בלתי משתנה במשך זמן רב מאוד. מסכי סמסונג למשל כוללים גם מאפיין מדליק של שומר מסך אלגנטי המופיע כאשר הטלוויזיה דלוקה אך לא בשימוש לאורך זמן.
- מסכי QLED מציגים עושר ועומק צבעים מרהיב ביופיו, עם צבעים רבים ואיכותיים ממש, לחוויית צפייה עשירה ומקיפה, מסרטים וסדרות ועד אירועי ספורט. מסכי QLED מציגים טווח צבעים רחב יותר לעומת טכנולוגיות מסכים אחרות. גם הניגודיות טובה ועמוקה יותר במסכי QLED לעומת OLED.
- מבחינת יחס של עלות מול איכות וחדשנות, מסכי ה-QLED של סמסונג מציעים את העסקה המשתלמת ביותר. מסכי OLED עדיין יקרים מאוד, כאשר מסכי QLED מגיעים במחירים נגישים יותר, גם בגדלים הגדולים במיוחד, ואתם לא מתפשרים כלל על איכות התמונה והחדשנות הטכנולוגית.