מאת: הרב נועם מייזלס
הטרגדיה בשמחה תורה ומלחמת חרבות ברזל, הזכירה לנו שהחיים בעולם הזה הם לזמן מוגבל והמוות יכול להגיע בכל רגע ולפעמים, ללא התרעה מוקדמת.
האירועים של שנת תשפ”ד, שברו את מחסום הפחד לכתוב צוואה ויש גל של פניות לבתי הדין לממונות ואפילו צעירים, מבקשים לכתוב צוואה ולהבטיח את העתיד הנפשי, הפיזי והכלכלי של הילדים שלהם, אנשים מבינים היום, שצוואה מפורטת, מאפשרת להם לחלק את הנכסים שלהם כרצונם, ומבטיחה את עתיד ילדיהם בצורה הנכונה, ההוגנת והאחראית ביותר ומונעת מריבה וסכסוכים בין היורשים. וכבר כתב רבינו ה”חפץ חיים” (שם עולם פ”ז): “בוודאי מחוייב לשִִִׁית עצות בנפשו, ולעשות צואה, איך יתנהגו בנכסיו אחר פטירתו, כי אם אין אני מי לי”.
ריכזנו לפניכם עשר תשובות לשאלות הנפוצות בענייני צוואות על פי ההלכה:
א. מהי היא “צוואה מחיים”?
צוואה היא מסמך שבו אדם מפרט את רצונותיו מה ייעשה ברכושו לאחר מותו. הצוואה היא זו שקובעת מי הם היורשים. מי שלא השאיר צוואה, יחול על נכסיו חוק הירושה (שנת תשכ”ה – 1965) באופן אוטומטי. והוא יקבע מי הם יורשיו של אדם ומי קודם למי.
ב. מדוע חוק הירושה, אינו חלופה לצוואה?
חוק הירושה מחייב חלוקה שאינה תואמת את ההלכה היהודית, ואת מצוות הירושה. החוק אינו מאפשר חלוקה שונה ממה שקבע המחוקק, ולכן לחוק הירושה אין יכולת למנוע סכסוכי ירושה. החוק לא מאפשר גמישות בחלוקה אלא חצי לבן הזוג וחצי לילדים, ברירת מחדל זו אינה פרקטית ומהווה כר פורה לסכסוכים מיותרים בין היורשים. כתיבת צוואה, לעומת זאת, מבטאת את רצון המוריש ומאפשרת חלוקה שמתאימה למצב המשפחתי.
ג. מהי צוואה על פי ההלכה?
צוואה הלכתית מאפשרת חלוקה צודקת של הנכסים באופן שאינה מבטלת חלילה מצות עשה מהתורה של ‘דיני נחלות’. צוואה כזו נותנת תוקף הלכתי בנוסף לתוקף המשפטי, בניגוד לצוואה שנכתבה על ידי מי שאינו בקי בניסוח ההלכתי, אפילו אם הוא עו”ד.
ד. מה זה נספח צוואה הלכתי?
אם כתבת צוואה אצל עו”ד או שהכנת צוואה בעצמך, ניתן להוסיף לה נספח הלכתי המנוסח על פי ההלכה. זאת משום שלא כל עו”ד מכיר את הדרישות ההלכתיות, כל שכן כאשר אדם ניסח את הצוואה בעצמו.
ה. מהו הגיל המומלץ לכתוב צוואה?
מומלץ לכתוב צוואה כבר בגיל צעיר וללא קשר לכמות הרכוש שנצבר. כתיבת צוואה מונעת סכסוכים עתידיים במשפחה ומספקת שקט נפשי.
ו. מהי “צוואה הדדית – משותפת”?
צוואה הדדית היא צוואה שבה בני הזוג קובעים כי רכושם יעבור לבן הזוג שנותר בחיים, בנוסף, אפשר לקבוע כי לאחר פטירת שניהם, רכושם יועבר לילדיהם המשותפים.
ז. האם כתיבת צוואה היא תהליך ארוך/מורכב?
בדרך כלל התהליך הוא פשוט ומהיר, תוך שמירה על ההלכה וקיום מצוה עשה חשובה של דיני נחלות.
ח. האם אפשר לעדכן את הצוואה?
צוואה מחיים ניתן לשנות או לבטל בכל עת (בצוואה הדדית, כל עוד בני הזוג בחיים), לכן אל תהססו לרגע, הזדרזו לכתוב צוואה.
ט. האם הנכסים ברשותי עד יום מימוש הצוואה?
בהחלט. הנכסים ברשותך ואתה יכול לעשות בהם כרצונך.
י. האם אדם שכותב צוואה, “לא פותח פה לשטן” חס וחלילה?
אדרבא, מקובל מרבותינו ז”ל שיש בכתיבת צוואה סגולה לאריכות ימים. אדם שמכין צוואה מונע מיורשיו מחלוקות שעלולות לקצר חיים ח״ו. בפרט במדינת ישראל, שבה מי שלא כותב צוואה כפוף ל’חוק הירושה’, ונכסיו מתחלקים בניגוד לדין תורה. במצב כזה, אדם שעוזב את העולם, עלול להותיר אחריו קטרוג ח”ו. ומי שכותב צוואה, מביא ברכה וחיים טובים לו וליורשיו.
הרב נועם מייזלס, סרן במיל’ ואב”ד לממונות, ראש בית המדרש לרבני קהילות בירושלים ותל אביב ורב קהילה בבית אל.